Čas čítania
2 minutes

Oslavy sviatku sv. Cyrila a Metoda 2019

25 - ročná tradícia

Možno sa nám to bude zdať neuveriteľné, ale tento rok to bolo 25. rokov, odkedy sa začala  tradícia našich cyrilometodejských osláv. Prvýkrát v roku 1994 sme mali takéto popoludnie ešte v tzv. pánskej záhrade. V roku 1995  sme sa presunuli na športový areál, ktorý bol slávnostne otvorený 5.júla.  Od roku 2013 sa koná toto podujatie v záhrade pri Obecnom dome. Prešli sme poriadny kus cesty, ktorá sa zapísala do histórie našej obce.

Aby som sa vrátila k našim tohtoročným oslavám, tak aj dážď sa akosi chce stať  súčasťou tejto tradície. A veru nebolo tomu inak ani tento rok. Deti si stihli ako tak zasúťažiť, namaľovať tvár aj vyrobiť nejaké pekné hand made výrobky v tvorivej dielničke. Za to všetko ich čakali pekné odmeny vo výmennom obchodíku „pod čerešňou“ za nazbierané body. Presne pred začiatkom sa spustil nie dážď, ale lejak! V tejto chvíli nám ako organizátorom nebolo všetko jedno.... Tí, ktorí mali väčšiu vieru a zostali, sa presunuli do reštaurácie, kde sme trošku improvizovali a furmani, aj keď neozvučení, predsa nám skrátili chvíle čakania. Aj pán zvukár sa popasoval s dôsledkami dažďa a nakoniec sme mohli úspešne v programe pokračovať.  Deti sa mohli celé popoludnie vyšantiť na skákacom hrade Frozen a prekážkovej dráhe VipeOut.  Dospelákov čakal hlavný program, ktorým nás sprevádzala Julka Smolková. Úvod, ako vždy, patrí pánovi starostovi a jeho príhovoru, nebolo to ináč ani tento rok. JUDr. Miroslav Makara nám priblížil históriu týchto osláv a poprial krásny zážitok. Na rad prišli  žiaci ZUŠ M. Kobeláka, ktorá pôsobí v našej ZŠ. Pokračovalo združenie šarišských šermiarov Sarus a vystriedala ich sokoliarska skupina Horus. Dravce boli akčné a veľmi zaujímavé, poniektorí sme čakali, že si urobia pristávaciu plochu na našich hlavách alebo chrbtoch, nestalo sa. Je vidieť, že sú veľmi poslušní svojim trénerom. Podvečer svoje vystúpenie „rozbalil“ folklórny súbor Šarišan, ktorý sa predstavil v plnej paráde. Bolo na čo pozerať aj počúvať, v nejednom z nás hrali všetky žilky. Skrátka to je Šarišan. Samozrejme Kelemeski furmani ako domáci, nemôžu chýbať na týchto slávnostiach, tak aj oni nás potešili svojím spevom. Ako je zvykom po 20.00 hod. sa začala ľudová veselica, ktorou nás sprevádzala ĽH Františka Pavúka. Aj keď muzikanti sa nám zdali primladí, ale je vidieť, že hudbu majú v srdci. Na chvíľu, po zotmení, sa prihlásila o slovo ešte raz šermiarska skupina Sarus a predviedla nám ohňovú šou. Deti v hľadisku sledovali  s otvorenou pusou, aj nám dospelákom sa niekoľkokrát zastavil dych. Toto vystúpenie bolo  veľmi pôsobivé, zaujímavé, krásne.  Pri tomto vystúpení boli zvlášť ostražití naši  hasiči, ktorí dohliadali na celý priebeh slávnosti. Chvála Bohu, nemuseli zasahovať.:)  Do polnoci sa ešte rozprúdila ľudová zábava a potom sme si vzájomne popriali „Dobrú noc“.

 Na záver sa chceme poďakovať všetkým, ktorí sa pričinili, pomohli pri príprave aj pri samotnom priebehu  tohto popoludnia: dievčatám zo stacionára za pomoc pri vydávaní gulášu účinkujúcim. poľovníckemu združeniu za výborný sponzorský guľáš, novým nájomcom - v zastúpení Tatiany Bokšajovej – U suseda,  za chutné  a krásne jedlá a nápoje. Aj keď sú v našich  priestoroch krátko, dokázali zabezpečiť  hojné občerstvenie. ĎAKUJEME všetkým.

O rok dovidenia.