Príklad dobrého srdca

V čase zložitej pandemickej situácie sa zrušili hromadné odbery krvi. To však neznamená, že krv na transfúznych staniciach nepotrebujú. Práve naopak, potrebujú ju  ešte viac. Preto chceme aj touto cestou požiadať darcov, ale aj prvodarcov, ktorí môžete poskytnúť  túto  vzácnu životodárnu tekutinu, ktorá sa nedá  ničím nahradiť, môžete  tak urobiť na transfúznej stanici v Prešove. Presný čas odberu si môžete dohodnúť na tel. čísle +421 51 7011 825.  Po príchode nahláste, že ste darca za obec Ľubotice. Zároveň vás prosíme, aby ste nám spätne dali vedieť, že ste boli darovať krv za našu obec a zavolali nám na tel. č. 051/7480904 v pracovných dňoch do 12.00 hod. Toto bude slúžiť pre evidenciu Miestnej skupiny SČK v Ľuboticiach. Kvôli GDPR nám tieto informácie TNS  nemôže poskytnúť. Už teraz ďakujeme všetkým, ktorí sa pre tento ušľachtilý  čin rozhodnú.

Je veľmi dôležité, aby darovanie bolo dobrovoľné, aby darca krvi bol o svojom  darovaní vnútorne presvedčený. Darovať krv môže každý zdravý človek  od 18 do 60 rokov. Nesmie vážiť menej ako 50 kg. Darca sa musí cítiť zdravý. To sú základné náležitosti na darovanie krvi. Deň pred darovaním by sme sa mali vyhýbať veľkej fyzickej námahe, posilňovaniu  aj alkoholu. V deň odberu si treba dať ľahké raňajky a dostatočné množstvo tekutín. Ak ste fajčiar - vynechať rannú cigaretku. Po príchode na odberné miesto vyplníte podrobný dotazník darcu krvi.

Náhradu ľudskej krvi doteraz nikto nevymyslel. Človek, ktorý potrebuje krv, sa môže spoľahnúť iba na jedinú možnosť- iného darcu. Darovanie krvi je krásnym príkladom ľudskosti, človečenstva a dobrého srdca.

                                                      

                 Miestna skupina SČK v Ľuboticiach